Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia
czwartek, kwietnia 17, 2014Mazurek bez pieczenia na dużo ułatwi trudne szykowania się do Wielkanocy. Jest bardzo pyszny z nadzieniem czekoladowo-orzechowym na podstawie musu czekoladowego. A przy tym jest bardzo szybki w przygotowaniu, dlatego właśnie tak go polubiliśmy.
Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia - przepis:
Składniki:
Spód:
270 g ciasteczek
75 g masła
75 g migdałów
Nadzienie:
200 g czekolady z orzechami
500 g śmietanki 36%
jajko
łyżka cukru
łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
Ciasteczka i migdały mielimy w malakserze, dodajemy roztopione masło i dokładnie wyrabiamy. Otrzymaną masą wylepiamy formę, wyłożoną papierem do pieczenia (20 cm x 20 cm) i wstawiamy na 30 min do zamrażalnika.
Jajko z cukrem ubijamy na parze wodnej na białą puszystą masę. Do jajka dodajemy drobno posiekaną czekoladę i nagrzewamy, aż czekolada nam się roztopi. Po tym studzimy. W osobnej miseczce ubijamy śmietankę. Śmietankę po trochę naraz dodajemy do masy jajeczno-czekoladowej i ostrożnie mieszamy łyżką. Do masy dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 40 min, aby masa nam nieco zgęstniała. Na wystudzony i stężały spód wylewamy mus i posypujemy orzechami. Studzimy 30 min w zamrażalniku i możemy serwować.
Smacznego!
2 comments
rozkosz dla podniebienia
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu http://www.piernikowa-chata.blogspot.com/2014/04/konkurs-2w1-wielkanoc-z-decomorreno.html
36 year old Developer II Phil Caraher, hailing from Revelstoke enjoys watching movies like Nömadak TX and Hunting. Took a trip to Historic City of Sucre and drives a M3. zbadaj strone
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)