Pieczone ziemniaki ,,Jeżyki"

wtorek, kwietnia 29, 2014

Pyszne zapieczone ziemniaczki przypominające kolce jeża. Tak na prawdę jest to nadkrojony ziemniak, który po upieczeniu lekko się rwie,a po oderwaniu powstają nam frytki. Podpatrzyłem ten przepis na jednym z rosyjskich kanałów na YouTube i bardzo mi się spodobał więc postanowiłem go zrobić. Serdecznie zapraszam do wypróbowania tego ciekawego przepisu.


Składniki:

Ziemniaki (u mnie 5)
100 g masła
100 g sera
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki mielonych ziarn kolendry
2 łyżeczki czosnku w proszku
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Przygotowanie:

 Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Za pomocą pałeczek do sushi, ułożonych po obu stronach ziemniaka nadkrawamy go, aby powstał nam taki niby jeżyk, lub po prostu nadkrawamy do powstania plasterków. Po nakrojeniu ziemniaki dokładnie myjemy w zimnej wodzie.
 Podpiekamy ziemniaki w kuchence mikrofalowej przez 6 min.
 W między czasie dopóki ziemniaki się podpiekają złączamy wszystkie przyprawy z miękkim masłem.
 Masłem nacieramy ziemniaki i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 40 min. W środku pieczenia ziemniaki posypujemy startym serem.

Smacznego!



Podobne przepisy

1 komentarze

  1. świetnie r wyglądają podane w taki sposób :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: