Teraz w czasie adwentu jest czas na ryby, dlatego postanowiłem publikować na blogu przepis z wykorzystaniem ryby (filetów, dzwonek, całych) każdy piątek, aż do Bożego Narodzenia! Mam nadzieję, że pierwszy, czyli dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu.
Ciasto korzenne |
Ciasto korzenne, to jest jedno z moich ulubionych ciast, ponieważ uwielbiam wszystko co w sobie ma przyprawę korzenną (naprawdę wszystko!). Jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto, ale jakie pyszne, że aż trudno opisać słowami. Puszyste, w miarę słodkie, niesamowicie pachnące domową przyprawą korzenną. Jest po prostu idealne!
Jeżeli nie lubicie przypraw korzennych to polecam ciasto czekoladowo-kawowe (przepis TU).
Domowa przyprawa do piernika |
Większość uważa, że przygotowanie domowej przyprawy do piernika, to jest bardzo trudna sprawa. Nic bardziej mylnego! Do jej przyrządzenia wystarczy jedynie dobrego młynku do kawy (lub moździerza) i kilku przypraw, których większość takie jak cynamon, goździk, pieprz, ziele angielskie są u każdego w domu.
Uniwersalne ciasto drożdżowe |
Uwielbiam ciasto drożdżowe i jest to chyba najczęściej robione przez mnie ciasto! Ciasto z tego przepisu używam do wszystkiego!
Naleśniki tradycyjne, to jest idealne śniadanie, lub podstawa do obiadu, lub kolacji. Naleśniki są zaliczane do dań trudnych w przygotowaniu, ponieważ często wychodzą grube, niesmaczne, przypalone, z grudkami lub podczas przygotowywania lepią się do patelni. W przepisie postaram się podać porady jak uniknąć tych problemów.
Naleśniki z tego przepisu wychodzą bardzo dobre, cieniutkie, mięciutkie, elastyczne i co najważniejsze bardzo smaczne!
Prosty chleb pszenny |
Pewnie nie ma nic lepszego niż domowy bochenek chleba (przepisy na pieczywo tu). Dziś prezentuję Wam mój ulubiony przepis na domowy chleb, czyli prosty chleb pszenny, który robi się bardzo łatwo. Wielką zaletą tego chlebka jest to, że nie potrzebuje długiego zagniatania.
Bardzo lubię taki chlebek z rana do kanapek, najlepiej z domową wędliną (przepisy na domowe wędliny tu). Jest bardzo puszysty, pachnący, mięciutki i co najważniejsze bardzo smaczny!
Kawa Latte. |
Nic nie może być lepiej niż pyszna kawa latte na śniadanie! Bardzo lubię latte, ale jako, że nie mam w domu ani ekspresu, ani spieniacza do mleka, to nigdy dotąd jej nie robiłem... To się zmieniło pewnego dnia, kiedy przeczytałem poradnik ,,Jak spienić mleko bez spieniacza". Pomyślałem, że w taki sposób można zrobić latte. Nie wyszło zrobić mi jej z pierwszego razu, ale próba za próbą i wyszła taka jak w najlepszych kawiarenkach!
Jeżeli, także jak ja nie macie ekspresu i spieniacza, nie przejmujcie się, zrobić pyszną kawę da się i w warunkach domowych. Zachęcam do przeczytania mego poradnika ,,Jak zrobić kawę latte bez ekspresu?".
Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej |
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej ostatnio często jest przygotowana u nas w domu na obiadu lub kolację. Ten przepis przypadł do gustu wszystkim w rodzinie!
Uwielbiam mięso z kurczaka i jest to przeważnie jedyne mięso jakie jem, ponieważ nie lubię wieprzowiny, a na przygotowanie wołowiny nie zawsze mam czasu. Moją ulubioną częścią jest pierś z kurczaka, ponieważ jest ona niskokaloryczna, zawiera dużo białka i jeżeli jest przygotowana w poprawny sposób jest bardzo soczysta i smaczna, dlatego właśnie użyłem jej do tego przepisu.
Pierś według tego przepisu wychodzi bardzo dobra! Jest bardzo soczysta, pachnąca, idealnie zbilansowana w smaku, ponieważ słodkość miodu zmniejsza ostrość musztardy i danie w całości smakuje superowo! Trudno jest opisać smak tej potrawy, więc zachęcam wypróbować przepis!
Sernik jabłkowy bez pieczenia |
Pyszny sernik jabłkowy bez pieczenia, a do tego prawie bez użytku cukru! Sernik z tego przepisu wychodzi na prawdę idealny, bardzo lekki, w miarę słodki (dzięki słodkości jabłek), a do tego nie wymaga pieczenia! Nigdy dotąd nie myślałem, że twaróg i jabłka tak fajnie grają między sobą!
Idealne ciasto na pizzę |
Większość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne. Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i od tamtego dnia robię ciasto tylko z tego przepisu! Jedyną trudnością podczas robienia ciasto jest zagniatanie, ponieważ potrzebuje dużo wysiłku, dlatego zawsze zagniatam ciasto w robocie kuchennym.
Pizza na tym cieście wychodzi po prostu wyśmienita. Zachęcam do wypróbowania idealnego ciasta na pizzę, a raczej pizzy upieczonej na tym cieście!
Zupa krem z dyni |
W zimne, jesienne dni zawsze chce się jakiejś ciepłej pociechy dla żołądka. Taką pociechą będzie mu zupa krem z dyni. Smakuje bardzo pysznie, lekko słodki smak dyni komponuje się idealnie z kwaśną śmietaną i grzankami. Jest bardzo prosta i szybka przygotowaniu.
Jeżeli zupę podamy bez grzanek i z śmietaną o niskiej zawartości tłuszczu, to będzie dietetyczna, dlatego jest to przepis w sam raz dla osób na diecie!
Szarlotka na kruchym cieście |
Kruche ciasto, gruba warstwa kwaśnych jabłek i kawałeczki kruchego ciasta z wierzchu. Przygotowanie szarlotki nie zajmuje wiele czasu, a jej zjedzenie trwa jeszcze krócej. Zapraszam do wypróbowania!
Pyszne, lekkie, bardzo łatwe w przygotowaniu dietetyczne placuszki bananowe do przygotowania, których są potrzebne tylko dwa składniki: kurze jajko i dojrzały banan!
Ostatnio mam pomieszanie na tych placuszkach i przygotowuję je każdego weekendu na śniadanie, bo są łatwe do zrobienia, a w dodatku są dietetyczne! Jeżeli smażymy placuszki bez oleju to jedna porcja (5 średnich placuszków) ma ok 200 kcal! Moim zdaniem placuszki idealne na śniadanie lub nawet do pracy/szkoły.
Pyszne, domowe batoniki owsiane z sezamem i orzechami, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu! Pasują idealnie do zabrania ze sobą na pracę lub do szkoły. Mogą posłużyć jako zamiennik kalorycznych batonów ze sklepu, a smakować będą o wiele lepiej! Zapraszam do wypróbowania domowych batoników owsianych!
Niedawno prezentowałem tort, który upiekłem dla swojej mamy na urodziny (przepis tutaj), dziś kolejny tort urodzinowy, ale już dla taty. Ojcu bardzo się spodobał.
Tort tiramisu, chyba lepiej być nie może. Wychodzi na prawdę idealny! Mięciutkie blaty biszkoptu, nasączone mocną kawą, przełożone kremem tiramisu i przysypane gorzkim kakao. Pycha! Zrobienie tortu tiramisu zajmuje trochę czasu, ale naprawdę jest warto.
Już chyba wszyscy wiedzą, że jestem uzależniony od serników. Widać to zresztą i po przepisach na blogu gdzie już jest prawie dwadzieścia różnych przepisów na serniki (przepisy są tu).
Dziś prezentuję Wam pyszny sernik kajmakowy inaczej także zwany sernik toffi! Sernik jest bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu, a smakuje wprost idealnie. Ten sernik od teraz jest jeden z moich ulubionych, a jaki wasz ulubiony sernik?
Pyszna, smaczna, niezbyt słodka bomba kaloryczna, czyli ciasto czekoladowe z kremem budyniowym. Ciasto udało się na prawdę dobre! Biszkopt był bardzo pulchny i czekoladowy, a kremem idealnie go dopełniał.
Nasączyłem biszkopt ponczem z herbaty i amaretto, co dodało bardzo fajną nutkę smakową i idealnie dopełniało krem. Zapraszam do wypróbowania pysznego ciasto czekoladowego z kremem budyniowym.
Jakiś czas temu prezentowałem Wam przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym dziś przedstawiam alternatywę tej zapiekanki, czyli pyszną zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i cukinią! Zapiekanka jest bardzo szybka i dosyć prosta w przygotowaniu, a z tego przepisu wychodzi jej dosyć dużo. Zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym!
Pewnie nieraz się zdarzaliście z sytuacją, że jajka podczas gotowania pękały, lub po ugotowaniu żółtko było ciemne, dlatego właśnie i powstał ten poradnik ,,Jak ugotować jajka na twardo". Sam spotykałem się z takimi sytuacjami, dopóki nie zobaczyłem w telewizorze przepis jak ugotować idealnie jajko i chcę dziś z Wami nim się podzielić!
Jak ugotować jajka na twardo - poradnik:
1. Do ciepłej wody bardzo ostrożnie wkładamy jaja (wody potrzeba tyle, aby pełnością przykrywała jaja) i dodajemy łyżeczkę soli. Pewnie większość myśli ,,Po co jest potrzebna sól w wodzie, jeżeli do jajka i tak się nie przedostanie?", ale przyczyna jest bardzo prosta! Jeżeli do wody dodamy soli, to ona po prostu szybciej nam się zagotuje.
2. Wodę doprowadzamy do wrzenia.
3. Od czasu zagotowania się, jaja gotujemy dokładnie 8 min.
Ogórków w ogrodzie jest sporo, więc sama pora zabrać się za robienie przetworów na zimę. Dziś prezentuję Wam pyszną, prostą w przygotowaniu sałatkę z ogórków do słoików. Uwierzcie mi, że otworzony słoiczek takich ogórków podczas zimy wzbudzi wielki uśmiech na Waszej twarzy!
Z podanego przepisu wychodzi 6 słoiczków po 0,5 litra.
Z podanego przepisu wychodzi 6 słoiczków po 0,5 litra.
Czekoladowe salami - przepis |
Czekoladowe salami, to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych
deserów na Litwie. Każdy tu mieszkający powie, że to deser z dzieciństwa.
U nas mówią na to „tinginys” co w dosłownym tłumaczeniu oznacza
„leń” i wcale się temu nie dziwię, bo to deser dla prawdziwych leni i
łasuchów - prosty, ekspresowy, potrzebujący minimum wysiłku i obłędnie
dekadencko pyszny! Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie 5
składników, a euforia smaku i wszelkie pochwały kucharzowi są
gwarantowane.
Taki deser można spotkać też pod inną nazwą, jak np.:
salceson czy blok czekoladowy (tylko wtedy należy go robić w
keksówce).
Można go wzbogacić dodatkiem orzechów, bakalii, czy czekolady. To ciasto,
które nie ma granic wyobraźni, można eksperymentować bez końca - zawszę
się uda i będzie pyszne.
Na blogu istnieje też przepis na czekoladowe salami na bogato. Z orzechami, żurawiną i obłędnym kremem daktylowym. Przepis TUTAJ.
Przepis na ten deser istnieje na blogu już z 2015 roku. Moje zdolności fotografa, jak i kucharza rosną, więc po 7 latach przyszła pora na odnowienie i udoskonalenie przepisu. Wiem, że uwielbiacie ten deser i często z jego korzystacie, więc nowe zdjęcia i poprawiony opis musi przypaść Wam do gustu.
Sernik jest to jednoznacznie moje ulubione danie w kuchni! Dziś prezentuję Wam przepis na pyszny sernik z musem śliwkowym! Sernik jest bardzo smaczny, może trochę bardziej zbity niż inne moje serniki, ale jak mówiłem smakuje pysznie. Przygotowanie takiego sernika jest trochę trudne, ale jestem pewien, że jeżeli lubicie serniki tak jak ja, to nie poszkodujecie czasu i upieczecie sobie takie cudeńko!
Składniki:
Spód:
250 g ciasteczek maślanych
70 g masła
Masa serowa:
1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu
5 jaj
Puszka (400 g) słodzonego mleka skondensowanego (przepis na domowe tutaj)
70 g masła
4 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki do masy śliwkowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Mus śliwkowy:
500 g śliwek
4 łyżki cukru
Sernik z musem śliwkowym - przepis:
Rozpoczynamy od zrobienia spodu z ciasteczek. W malakserze mielimy ciasteczka na drobne kawałeczki, dodajemy roztopione masło, dokładnie mieszamy i wykładamy tortownicę (średnica 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10 min. Odstawiamy do wystygnięcia.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i układamy w garnku. Na górę śliwek wysypujemy cukier i gotujemy przez ok. 20 min na średnim ogniu. Po tym śliwki przecieramy przez sito, aby powstał nam mus śliwkowy. Ostudzamy.
Do twarogu dodajemy jaja, mleko skondensowane, roztopione masło, mąkę pszenną, ziemniaczaną i za pomocą miksera ubijamy przez ok. 5 min na pulchną, jednolitą masę.
Do 1/4 masy sernikowej dodajemy mus śliwkowy i pozostałe 2 łyżki mąki pszennej. Dokładnie mieszamy.
Na upieczony spód wylewamy białą masę sernikową, a na nią śliwkową masę sernikową. Następnie za pomocą noża przeprowadzamy kilka razy po powierzchni sernika, aby powstał nam efekt marmurka.
Następnie dno i boki tortownicy owijamy w 4-5 warstwy folii aluminiowej. Następnie owiniętą formę z sernikiem umieszczamy w większym i głębszym naczyniu żaroodpornym lub głębokiej brytfance i zalewamy gorącą wodą do 1/2 wysokości sernika. Tak przygotowany sernik pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 60 min.
Smacznego!
Hummus, jest to pasta z ciecierzycy, pasty tahini (pasta z prażonego sezamu), czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw. Jest bardzo popularny w kuchni arabskiej i kaukaskiej, gdzie jest najczęściej serwowany z pitą.
Przyznam się, że hummus serwowany sam po sobie nie smakuje zbyt smacznie, ale ze świeżym pieczywem (Przepisy na domowe pieczywo tutaj) lub pitą smakuje idealnie! Zapraszam do wypróbowania!
Przyznam się, że hummus serwowany sam po sobie nie smakuje zbyt smacznie, ale ze świeżym pieczywem (Przepisy na domowe pieczywo tutaj) lub pitą smakuje idealnie! Zapraszam do wypróbowania!
Pyszna, mięciutka kapustka z grzybami, jajkiem i cebulką zawinięta w ciasto drożdżowe. Pycha! Przygotowanie kulebiaka potrzebuje trochę czasu, ale moim zdaniem efekt końcowy jest tego warty!
Do kulebiaku użyłem suszonych borowików z tamtego roku, dodały naprawdę bardzo dużo smaku potrawie. Radzę i Wam użyć suszonych grzybów leśnych, a nie pieczarek.
Kiedy robisz coś od całego serca wychodzi najlepszy rezultat! Tym razem było właśnie tak! Robiłem tort dla mamy na urodziny i to był najlepszy tort jaki mi tylko wychodził. Był po prostu idealny!
Przygotowanie tortu nie zajęło zbyt dużo czasu, z wieczora upiekłem biszkopt, a z rana go przełożyłem kremem i udekorowałem. Tort wychodzi bardzo wilgotny, smaczny, lekki i w miarę słodki. Zapraszam do wypróbowania!
Jakiś czas temu przedstawiłem Wam sałatkę z kurczakiem i mango (przepis tutaj), dziś zaś przedstawiam trochą inną wersję tej sałatki, czyli sałatkę z kurczakiem, truskawkami, mango i szynką parmeńską. Wszystkie składniki idealnie przyjaźnią się między sobą w sałatce. Zapraszam do wypróbowania pysznej sałatki z kurczakiem i truskawkami!
Jeżeli lubicie kurczaka w słodkiej marynacie, to ten przepis jest właśnie dla Was! Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca pierś z kurczaka w marynacie miodowej z dodatkiem mięty. Kurczak w takiej marynacie marynuje się bardzo szybko i dlatego przygotowanie całego dania nie zajmuje dużo czasu. Zapraszam do wypróbowania!
Przyznam się, że to są moje pierwsze udane lody. Na prawdę próbowałem wykonać domowe lody ok. 5 razy, ale żadne z nich nie wyszły mi. No, ale w końcu się udało! Ten przepis to jest po prostu wynalazek dla mnie! Lody wyszły w pierwszego razu i są naprawdę dobre, nie mają grudek lodu, do ich przygotowania nie potrzebujemy maszyny do chłodzenia lodów, są bardzo smaczne, a co najważniejsze do ich przygotowania potrzebujemy jedynie trzech składników. Tak tylko 3 składniki i pyszne lody mango są już gotowe do zamrażania! Zapraszam!
Już kilka miesięcy temu podałem przepis na pyszny sernik z budyniem, który osiągnął dużą popularność na blogu. Dziś prezentuję wam pyszną modyfikację tego sernika, czyli sernik z budyniem bez pieczenia
Sernik jest bardzo smaczny, szybki w przygotowaniu, puszysty, no po prostu idealny sernik na zimno. Zapraszam do wypróbowania!
750 g twarogu sernikowego
4 łyżki cukru (jeżeli lubimy słodsze, możemy dać 6-8 łyżek)
opakowanie budyniu śmietankowego Dr. Oetker ,,Słodka chwila" (43 g)
3/4 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny
200 g śmietanki kremówki
2 łyżeczki cukru wanilinowego
50 g masła
rureczki z kremem
Sernik jest bardzo smaczny, szybki w przygotowaniu, puszysty, no po prostu idealny sernik na zimno. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
750 g twarogu sernikowego
4 łyżki cukru (jeżeli lubimy słodsze, możemy dać 6-8 łyżek)
opakowanie budyniu śmietankowego Dr. Oetker ,,Słodka chwila" (43 g)
3/4 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny
200 g śmietanki kremówki
2 łyżeczki cukru wanilinowego
50 g masła
rureczki z kremem
Przygotowanie:
W 6 łyżkach zimnej wody zamaczamy żelatynę i odstawiamy na bok, aż spęcznieje. Po tym doprowadzamy do wrzenia mleko i rozprowadzamy w nim budyń śmietankowy. Budyń studzimy.
Za pomocą miksera ubijamy ser z cukrem, cukrem wanilinowym, kremówką przez ok. 4 min, masa powinna stać się bardzie puszysta. Po tym dodajemy przestudzone, roztopione masło, ostudzony budyń, a spęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej, do rozpuszczenia się najmniejszych grudek i także dodajemy do masy sernikowej. Wszystko dokładnie mieszamy.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm, wykładamy folią i na to układamy rureczki z kremem, aby pokryły całe dno. Na rureczki wlewamy masę sernikową, wierzch równamy i wstawiamy do lodówki na 5-6 godz, a najlepiej na noc lub całą dobę.
Po stężeniu sernik dekorujemy według własnego uznania. Ja udekorowałem sernik kremem na bazie bezy szwajcarskiej (przepis tu).
Smacznego!
Pyszny biszkopt kokosowy przykryty cienką warstwą bitej śmietany, a u góry gruba warstwa truskawek z galaretką. Pycha! Ciasto jest mega smaczne, dlatego warto trochę ,,pobawić się" w kuchni podczas jego robienia.
Podczas przygotowania tego ciasta brakowało mi kilku składników, a właściwie mąki i cukru, dlatego przyszło się trochę improwizować, zamieniając mąkę na wiórki kokosowe i dodając wszędzie mniejszą ilość cukru. Teraz jestem bardzo szczęśliwy, że w moment przygotowania tego ciasta zabrakło składników, bo efekt końcowy wyszedł bardzo smaczny!
Właśnie teraz jest czas na najlepszą młodą kapustę. Moim ulubionym daniem z jej jest surówka z młodej kapusty z dodatkiem jabłka, marchewki i koperku. Smakuje po prostu pysznie, a do tego jest mega łatwa w przygotowaniu! Zapraszam!
Składniki:
1/2 główki młodej kapusty
1 średnia marchew
2 jabłka
3 łyżeczki koperku
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki octu
1/4 łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie:
Młodą kapustę dokładnie myjemy i szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko, także obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie warzywa i owoce przekładamy do misy dodajemy posiekany koperek, oliwę, ocet, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 min do połączenia się smaków.
Smacznego!
Król serników, czyli sernik królewski! Na pewno się zgadzam, że ten sernik ma prawo być królewskim, bo smakuje po prostu bosko! Pyszne spód z czekoladowego ciasta kruchego, idealnie dopełnia bardzo łagodną masę serową, a u wierzchu chrupiąca kruszonka niesamowicie upiększa sernik. Pycha! Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i nie zajmie więcej 20 min. Zapraszam do wypróbowania!
Mięciutkie ciasto biszkoptowe, utopione w cieście kawałeczki rabarbaru i to wszystko przykryte pyszną kruszonką! Pyszne, puszyste, wilgotne, łatwe w przygotowaniu no po prostu idealne ciasto z rabarbarem i kruszonką. Pokochałem to ciasto tuż po upieczeniu, bo jego zapach roznosił się po całym domu. Zapraszam do wypróbowania!
Pyszna, prosta w przygotowaniu, bardzo ładnie się prezentująca sałatka z kurczakiem i mango w stylu Azjatyckim. Ta sałatka jest bardzo zdrowa i dietetyczna, ponieważ mango ma w sobie dużo witamin i minerałów, ale przy tym bardzo mało kalorii. Kurczak to mięso zawierające dużo białka, a mało tłuszczu. Po połączeniu, te dwa składniki tworzą idealną bazę dla sałatki. Zapraszam do wypróbowania!